START 4 NEETs

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin “Programul Operațional Capital Uman 2014-2020”
Axa prioritară 1: Inițiativa “Locuri de muncă pentru tineri”
Obiectivul specific 1.1 – Creșterea ocupării tinerilor NEETs șomeri cu vârsta între 16 – 29 ani, înregistrați la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidența în regiunile eligibile si 
Obiectivul Specific 1.2 – Îmbunătățirea nivelului de competențe, inclusiv prin evaluarea și certificarea competențelor dobândite în sistem non-formal și informal al tinerilor NEETs șomeri cu vârsta între 16 – 29 ani, înregistrați la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidența în regiunile eligibile”
Titlul proiectului: „START 4 NEETs”
Număr de identificare al contractului: POCU/991/1/3/153086
Beneficiar: ASOCIAȚIA REGIONALĂ PENTRU DEZVOLTARE ANTREPRENORIALĂ OLTENIA (ARDA OLTENIA)
Partener 1: ASOCIATIA FEDERATIA PATRONATELOR DIN REGIUNEA OLTENIA (F-PRO)

ACTIVITĂȚI:

A1.1 Campanie de informare si promovare
15 iulie 2022- 15 noiembrie 2023
Activitatea de informare a potentialilor beneficiari va fi realizata prin organizarea unei campanii de informare „Caravana Tineri Neets!” cu privire la importanþa formarii profesionale, si beneficiile ce urmeaza a fi obþinute de catre tinerii NEETs care vor lua parte la activitaþile proiectului.
Campania de informare si promovare se va derula în vederea identificarii persoanelor cu vârsta între 16-29 ani, care nu sunt ocupate si nu urmeaza nicio forma de educaþie sau formare în vederea direcþionarii acestora catre SPO, în vederea înregistrarii si profilarii.
În cadrul acestei campanii de informare si promovare urmeaza sa fie identificate doua categorii de persoane:
a) Persoane cu vârsta între 16 si 29 de ani care nu urmeaza nici o forma de educaþie sau formare si care nu sunt ocupate pe piaþa muncii, care sunt înregistrate si profilate de catre SPO. Aceste persoane, pe baza criteriilor de eligibilitate stabilite prin Cererea de finanþare (în corelare cu criteriile de eligibilitate stabilite prin prezentul Ghid al Solicitantului), pot fi selectate si integrate în grupul þinta al proiectului.
 
b) Persoane cu vârsta între 16 si 29 de ani care nu urmeaza nici o forma de educaþie sau formare, nu sunt ocupate pe piaþa muncii si care nu sunt înregistrate si profilate de catre SPO.
Aceste persoane vor fi direcþionate catre SPO în vederea înregistrarii si profilarii în conformitate cu normele legale în vigoare. Aceste persoane pot fi selectate si înregistrate în grupul þinta dupa ce SPO înregistreaza si profileaza aceste persoane.
Persoanele care urmeaza sa fie selectate si înregistrate în grupul þinta al proiectului vor putea beneficia doar de acele servicii stabilite pentru fiecare nivel de ocupabilitate stabilit de catre SPO. Serviciile de care un tânar NEETs poate beneficia, în funcþie de nivelul de ocupabilitate, sunt stabilite în conformitate cu prevederile procedurii de profilare a persoanelor în cautarea  unui loc de munca înregistrate la agenþiile pentru ocuparea forþei de munca aprobata prin intermediul Ordinului ANOFM nr. 11/2018 pentru aprobarea Procedurii de profilare a persoanelor în cautarea unui loc de munca înregistrate la agenþiile pentru ocuparea forþei de munca.
In vederea atingerii obiectivelor de informare si promovare vor fi organizate (L1-L16) urmatoarele evenimente:
1.Caravana mobila – va fi realizata prin organizarea de evenimente/ intalniri in fiecare judet al regiunii Sud Vest Oltenia (cu accent pe informarea potentialilor beneficiari din orasele mici care, in general, nu au acces la surse de informatii si de finantare).
Astfel, vor fi organizate 10 intalniri în regiunea Sud Vest Oltenia, cu un nr. de min. 20 de participanti, cu o durata de min. 4 ore si cu o agenda prestabilita.
2.Caravana mediul online – va fi realizata prin promovarea in mediul online pe paginile de internet ale diferitelor site-uri cu acoperire locala, regionala, nationala, va fi realizata o promovarea proiectului inclusiv pe paginile retelelor de socializare - Facebook. Contractantul va realiza un site de promovare a proiectului în care se vor oferi informaþii despre activitaþile proiectului, site pe care îl va menþine si îl va actualiza permanent pe toata perioada de implementare a proiectului.
3.Caravana mediul clasic – va fi realizata prin informatii oferite potentialilor beneficiari la sediul Centrului de Sprijin pentru Tinerii Neets infiintat in cadrul proiectului, distribuire materiale de  informare si promovare.
In cadrul intalnirilor vor fi distribuite aprox. 500 mape continand flyere, materiale promotionale, pixuri, afise.
Informarea va fi realizata si prin mediatizare in mass media locala/regionala.
Agenda evenimentului va cuprinde informaþii referitoare la:
• conditiile de participare la activitatile proiectului
• beneficiile, avantajele si oportunitatile oferite tinerilor Neets
• informatii cu privire la sprijinul acordat (cursuri de calificare/initiere, programe deevaluare, mediere pe piata muncii, subventii pentru infiintarea unor afaceri) 
In vederea atingerii obiectivelor de informare a publicului vor fi organizate urmatoarele evenimente (L1-L16):
• Organizarea a 10 evenimente in judetele regiunii S-V Oltenia, cu participarea a min. 20 de persoane/eveniment
• Intalniri cu beneficiarii la sediul Centrului de Sprijin pentru Tinerii Neets
• Informari in mediul online si in mediul clasic (min. 500 de persoane)
Campania de informare va fi subcontractata si supervizata de catre 1 expert informare si publicitate.
Subactivitatea A1.1. este in stransa corelare cu OS1 si contribuie in mod direct la obtinerea rezultatului R1, conform cererii de finantare.
 
Rezultate previzionate:
500 persoane informate prin intermediul diferitelor mijloace de informare (caravana mobila,
caravana online si mediul clasic)
500 mape continand flyere, materiale promotionale, pixuri, afise
10 evenimente de informare organizate
 
A2.1. Selectarea si mentinerea grupului tinta care va participa la activitatile proiectului
15 iulie 2022-31 decembrie 2023
In urma actiunilor de informare asupra oportunitatilor oferite in cadrul activitatilor proiectului, vor fi selectate un nr. de 371 persoane cu varsta intre 16-29 ani, care nu sunt ocupati si nu urmeaza nicio forma de educatie sau formare, cu domiciliul sau resedinta in regiunea SV Oltenia, din cele 5 judete – OT, DJ, VL, MH, GJ, inregistrati si profilati in prealabil de catre SPO, in vederea participarii la activitatile proiectului.
Grupul tinta va fi selectat cu respectarea conceptelor de egalitate de sanse si indiferent de sex, si religie, orientare sexuala, rasa, naþionalitate, etnie, limba, categorie sociala, convingeri, gen, vârsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV sau apartenenþa la o categorie defavorizata.
Grupul tinta are urmatoarea structura: 371 persoane dintre care min. 38 persoane vor fi de etnie roma (peste 10%), 75 persoane vor proveni din mediul rural (peste 20%) si 112 persoane tineri NEETs cu nivel de ocupabilitate C si D, respectiv ”greu ocupabil” si ”foarte greu ocupabil” (peste 30%).
Dintre participantii la programele de formare care vor depune planuri de afaceri in cadrul concursului de planuri de afaceri vor fi selectati un nr. de min. 10 persoane pentru acordarea sprijinului financiar in vederea demararii afacerii.
Au fost identificate o serie de constrangeri si necesitati ale grupului tinta in urma analizei informatiilor (date statistice, studii, cercetari): nr. ridicat al somerilor din regiunea SV Oltenia (rata de somaj cea mai mare dintre toate regiunile – 8,2%); ponderea scazuta a populatiei ocupate in raport cu populatia activa (rata de ocupare – 58,1%, penultimul loc dintre toare regiunile); nr. scazut al locurilor de munca vacante – rata si nr. mediu anual al locurilor de  munca vacante - care reflecta slaba capacitate de dezvoltare a intreprinderilor si nr. scazut al start up-urilor companiilor nou infiintate (0,44%, respectiv 1600 locuri vacante, comparactiv spre ex. cu regiunea vest – 8.200 vacante); nr. scazut al noilor IMM-uri infiintate – cea mai mica rata de infiintare a intreprinderilor din cadrul tuturor regiunilor ( 6,93%); cel mai mic nr. de firme inregistrate comparative cu alte regiuni (32.500); participarea scazuta a femeilor la piata muncii – rata de ocupare scazuta a femeilor; Rata de ocupare in randul femeilor este scazuta (54,1%) fata de barbati (66,5%); Acoperirea unei lipse de nivel general de educatie a culturii antreprenoriale; Lipsa mecanismelor de finantare, accesul redus la credite 
Nevoi grup tinta identificate (analiza de necoi realizata):
- Nevoia de informare
- Nevoia de formare în diferite domenii de calificare (Nivel 1, nivel 2, în funcþie de nivelul studiilor si a condiþiilor de acces la programele de formare)
- Nevoia de participare la programe de evaluare a competenþelor dobândite pe alta cale decât cele formale
- Nevoia de sprijin financiar în înfiinþarea si demararea afacerilor.
- Nevoia de cursuri de antreprenoriat
- Nevoia de sprijin prin consiliere privind întocmirea planului de afaceri în vederea participarii la concursul de planuri de afaceri
- Nevoia de evaluari a competenþelor dobândite în urma activitaþii pe care o  desfaþoara pâna în momentul de faþa sau a abilitaþilor pe care le poseda.
- Nevoia de mediere pe piaþa muncii
- Nevoia de informare cu privire la dezvoltarea durabila, nediscriminare si egalitate desanse.
Selecþia grupului þinta se va face pe baza Metodologiei de selecþie a grupului þinta care cuprinde: criteriile de selectie ale grupului tinta, modalitatile de selectie, etapele de realizare a procesului de selectie, documentele necesare depunerii dosarului de candidatura, de inscriere in grupul tinta.
Procesul de selecþie va fi pregatit si desfasurat astfel încât sa asigure o procedura decizionala transparenta, echidistanta si obiectiva.
Criteriile de selecþie a grupului þinta sunt:
? sa fie tanar NEEts cu vârsta cuprinsa intre 16 – 29 de ani,
? sa fie inregistrat si profilat de catre SPO
? sa aiba domiciliul sau resedinta in regiunea Sud-Vest Oltenia
Înregistrarea persoanelor în grupul þinta al proiectului (intrarea în operaþiune) se va contabiliza doar atunci când un tânar NEETs (înregistrat si profilat de SPO) beneficiaza de sprijin direct si concret în cadrul uneia din activitaþile de formare, evaluare a competentelor profesionale, servicii de stimulare a ocuparii fortei de munca, si serviciile de sustinere a antreprenoriatului si ocupare pe cont propriu. Apartenenþa la grupul þinta se va realiza la intrarea în proiect (data la care persoana va beneficia pentru prima data de sprijinul oferit prin proiect) prin declaraþie pe propria raspundere a persoanei din grupul þinta sau a persoanelor/instituþiilor abilitate si/sau prin atasarea de documente doveditoare.
Tinerii NEETs someri înregistraþi la SPO, care vor face parte din GT vor fi încadraþi in una din urmatoarele categorii, din punct de vedere al ocupabilitaþii:
• Nivelul A - „usor ocupabil”
• Nivelul B - „mediu ocupabil”
• Nivelul C - „greu ocupabil”
• Nivelul D - „foarte greu ocupabil”
Dosar de inscriere: pentru înscrierea în grupul þinta se va depune un dosar ce va cuprinde urmatoarele documente: Formular de înregistrare grup þinta, Copie a cartii de identitate; Copie certificat de nastere, Acord de utilizare a datelor personale; Angajament de respectare a cerinþelor proiectului; Declaratie de evitare a incompatibilitatii; Declaratie de evitare a dublei finantari; Declaratie privind statutul pe piata muncii, Adeverinþa de somer – daca este cazul;
Adeverinþa de la locul de munca – în cazul persoanelor care detin deja un loc de munca; Copie a ultimului act de studiu (diploma, adeverinta); 
Pentru cursul de Competenþe antreprenoriale, ultima forma de studii absolvita este învaþamântul gimnazial.
Vor fi respectate prevederile Directivei CE/95/46 privind protecttia persoanelor fizice i?n ceea ce prives?te prelucrarea datelor cu caracter personal s?i libera circulattie a acestor date, transpusa? i?n legislat?ia nat?ionala? prin Legea nr.677/2001, precum si prevederile Directivei 2002/58/CE privind prelucrarea datelor cu caracter personal s?i protect?ia viet?ii private i?n sectorul comunicat?iilor electronice, transpusa? i?n legislat?ia nat?ionala? prin Legea nr.506/2004.
 
Etapele de realizare a procesului de selecþie sunt:
Lansarea selectiei - se va realiza prin: evenimentele organizate in cadrul caravanelor mobile, in mediul online si clasic; postarea anunþului de selecþie în Centrul de Sprijin pentru Tinerii NEETs, la sediile membrilor parteneriatului; pe site-ul/pagina de facebook a fiecarui partener implicat în desfasurarea acestei activitaþi, postarea anuntului pe site-ul si pagina de facebook a proiectului
 
Preluarea dosarelor de candidatura: persoanele interesate vor putea sa îsi depuna dosarele de candidatura la sediile partenerilor sau la Centrul de Sprijin pentru Tinerii NEETs .
 
Verificarea dosarelor de candidatura si admiterea în grupul þinta: pe baza documentelor depuse, persoanele vor fi selectate si înscrise în grupul þinta, pe principiul ”primul venit, primul servit”. Lipsa unuia dintre documente, precum si neîndeplinirea criteriilor de selecþie descrise anterior conduce automat la neînscrierea candidatului în grupul þinta al proiectului.
 
Dosarele depuse vor fi verificate de catre expertul GT.
Verificarea dosarelor de candidatura va viza îndeplinirea criteriilor de selecþie si corectitudinea/completitudinea întocmirii dosarului (persoana îndeplineste criteriile de selecþiesi a adus toate documentele conform solicitarilor). 
In situatia in care persoanele cu vârsta între 16 si 29 de ani care nu urmeaza nici o forma de educaþie sau formare, nu sunt ocupate pe piaþa muncii doresc sa se inscrie in GT si nu sunt înregistrate si profilate de catre SPO, vor fi direcþionate catre SPO în vederea înregistrarii si profilarii în conformitate cu normele legale în vigoare. Aceste persoane pot fi selectate si înregistrate în grupul þinta dupa ce SPO înregistreaza si profileaza aceste persoane.
 
Realizarea bazei de date cu grupul þinta:
Fiecare partener va intocmi si gestiona o baza de date cu persoanele din grupul tinta si o va transmite periodic Solicitantului in vederea intocmirii bazei de date generale a grupului tinta.
Beneficii si avantaje:
- participare la cursuri de formare profesionala/cursuri de antreprenoriat.
- 10 persoane isi vor infiinta proipria afacere si vor primi ajutor de minimis
Participantii la programele de formare primesc subventii de 5 lei/ora
- Primesc hrana daca participa la activitaþile de formare
- Isi vor putea gasi mai usor un loc de munca
- Participa la activitaþi de mediere pe piaþa muncii
- Participanþii la activitaþile proiectului vor fi informaþi despre obligativitatea de a furniza datele lor  personale si despre faptul ca datele lor personale vor fi prelucrate în aplicaþiile electronice  MIS/MySMIS, în toate fazele de evaluare/ contractare/ implementare/ sustenabilitate a proiectului, cu respectarea dispoziþiilor legale menþionate. Se va obþine consimþamântul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal de la fiecare participant, în conformitate cu prevederile  legale (Regulamentul (UE) nr. 679 din 27 aprilie 2016 privind protecþia persoanelor fizice în ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulaþie a acestor date, transpuse în legislaþia naþionala prin Legea nr. 190/2018, precum si prevederile Directivei 2002/58/CE privind prelucrarea datelor personale si protejarea confidenþialitaþii în sectorul comunicaþiilor publice (Directiva asupra confidenþialitaþii si comunicaþiilor electronice), transpusa în legislaþia naþionala prin Legea nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protecþia vieþii private în sectorul comunicaþiilor electronice, cu modificarile si completarile ulterioare.).
Subactivitatea A2.1 este in stransa corelare cu OS2, OS3, OS4, OS5 si contribuie in mod direct la obtinerea rezultatului R2, conform cererii de finantare.
 
Rezultate previzionate: 371 persoane selectate în grupul tinta
 
A3.1. Furnizarea de programe de formare profesionala
1 august 2022-31 decembrie 2023
La aceasta activitate vor participa tinerii NEETs din grupul þinta al proiectului cu nivelurile de ocupabilitate B, C si D, respectiv ”mediu ocupabil”, ”greu ocupabil” si ”foarte greu ocupabil”.
Conform analizei de nevoi realizata, cursurile care ar putea fi realizate în cadrul proiectului, în urma carora beneficiarii vor putea beneficia si de oportunitaþile de angajare prezentate precum si de altele ce vor aparea pe piaþa ulterior, sunt:
Cursuri de calificare nivel 2: Lucrator în alimentaþie/Lucrator în comerþ/Confecþioner asamblor articole din textile/Tâmplar/Camerista, fara însa a fi restrictive. În funcþie de noile oportunitaþi care vor fi prezente pe piaþa, oferta de cursuri va fi adaptata.
 
Cursuri de nivel 1: Femeie de serviciu/îngrijitor spaþii verzi/Ajutor de bucatar, fara însa a fi  restrictive. În funcþie de noile oportunitaþi care vor fi prezente pe piaþa, oferta de cursuri va fiadaptata.
 
Cursuri de specializare/iniþiere/perfecþionare: Comunicare în limba engleza/Competenþe informatice/Inspector resurse umane/ si altele în funcþie de necesitatea pieþei.
Toate aceste cursuri se pot realiza, oportunitaþile de angajare fiind destul de extinse, fiind o zona cu potenþial turistic bogat
In cadrul proiectului, asa cum reiese din analiza de nevoi vom organiza urmatoarele tipuri de cursuri:
- 5 programe de calificare nivel 1
- 5 programe de calificare nivel 2
- 6 programe de initiere
Programele de calificare nivel 1 vor avea o durata de 180 ore, 60 ore teorie si 120 ore practica, alternand orele de teorie cu practica. Se vor realiza evaluari pe parcurs si o evaluare finala, aceasta din urma constand intr-un test grila si proba practica. In urma evaluarii finale cursantii care obtin minim nota 6 vor primi certificate de calificare. Grupele vor contine maxim 28 cursanti, in principiu 20 cursanti/grupa.
Programele de calificare nivel 2 vor avea o durata de 360 ore, 120 ore teorie si 240 ore practica, alternand orele de teorie cu practica. Se vor realiza evaluari pe parcurs si o evaluare finala, aceasta din urma constand intr-un test grila si proba practica. In urma evaluarii finale cursantii care obtin minim nota 6 vor primi certificate de calificare. Grupele vor contine maxim 28 cursanti, in principiu 20 cursanti/grupa.
 
Programele de initiere vor avea o durata de 40-48 ore, 1/3 ore teorie si 2/3 ore practica,alternand orele de teorie cu practica. Se vor realiza evaluari pe parcurs si o evaluare finala, aceasta din urma constand intr-un test grila si proba practica. In urma evaluarii finale cursantii care obtin minim nota 6 vor primi certificate de absolvire. Grupele vor contine maxim 28 cursanti, in principiu 14 cursanti/grupa.
 
Vor fi organizate 11 comisii ANC bugetate (22 de evaluatori ANC), aferente celor 11 serii decursanti (5 grupe nivel 1, 6 grupe initiere/specializare/perfecþionare), in vederea evaluarii finale a cunostintelor si obtinerea certificatelor.
Minim 85% dintre cursanti (238 persoane) vor obtine certificate de calificare/absolvire.
 
Cursantii vor primi hrana/coffe – break pe parcursul derularii orelor de curs.
Salile de curs vor fi inchiriate. Acestea vor trebui sa fie spatioase, respectand normele privind distantarea sociala, dezinfectate, dotate cu mobilier specific si logistica necesara.
Cursantilor le vor fi puse la dispozitie masti si dezinfectanti.
Cursantii vor primi un set de materiale de formare (mapa, pix, support de curs, bloc notes, pliant, stick de memorie).
De asemenea vor fi puse la dispozitie materialele necesare desfasurarii activitatilor practice.
Programele de formare de nivel 2 vor fi incadrate pe costuri unitare.
Pentru toate tipurile de cursuri se vor angaja formatori cu experienta, iar Coordonatorul programului de formare impreuna cu managerul de proiect sau coordonatorul partener, daca este cazul, cu asistentul formare si/sau responsabilul formare va monitoriza periodic programele de formare aflate in derulare. In urma monitorizarii se va întocmi un raport de monitorizare.
În vederea familiarizarii beneficiarilor din GT cu temele orizontale ale proiectului, pentru a putea sa aplice aceste principii la locul de munca si în viaþa de zi cu zi, precum si pentru publicul larg, în cadrul acestei activitaþi se vor organiza 2 tipuri de workshopui pe teme secundare, 10 in total, 5 workshop pe tema Dezvoltarii durabile si 5 workshop pe tema Nediscriminare si egalitate de sanse. Workshop-urile vor avea o durata de 4-6 ore, se vor închiria sali pentru prezentari, se va pune la dispoziþie un serviciu de catering pentru servirea beneficiarilor prezenti la workshop. Vor participa la workshop beneficiari ai proiectului, si potenþiali beneficiari. Numarul minim de participanti este de 25 persoane. Expertul teme secundare va fi
cel care va realiza materialul care se va prezenta si va face prezentarile în cadrul workshopurilor.
Serviciile de organizare a celor 10 workshop-uri vor fi externalizate. Expertul teme secundare va elabora materialele necesare si va prezenta aceste workshop-uri.
Subactivitatea A3.1 este in stransa corelare cu OS2 si contribuie in mod direct la obtinerea rezultatului R3, conform cererii de finantare.
 
Rezultate previzionate:
5 programe de calificare nivel 1 organizate
5 programe de calificare nivel 2 organizate
6 programe de initiere/perfectionare/specializare organizate
279 persoane formate
minim 238 persoane certificate
 
A4.1 Evaluarea si certificarea competentelor profesionale
1 septembrie 2022-31 decembrie 2023
Activitatea este adresata tinerilor NEETs din grupul þinta al proiectului, cu nivelurile de ocupabilitate B, C si D, respectiv ”mediu ocupabil”, ”greu ocupabil” si ”foarte greu ocupabil”.
Activitatea A4 va fi gestionata de catre Solicitant (P0) prin externalizarea serviciilor catre Centrele autorizate de evaluare si certificare a competentelor profesionale, acreditate conform Ordinului Ministrului Educatiei si Cercetarii si al Ministrului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei nr. 4.543/468/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. In vederea derularii sesiunilor de evaluare si certificare a competentelor, furnizorul subcontractat va asigura resursele necesare si anume: sala, materiale, autorizatii necesare, orarul activitatilor, experti si orice alt detaliu necesar. Locatiile pentru desfasurarea sesiunilor vor fi alese astfel incat sa se asigure o accesibilitate participantilor. Procesul existent de evaluare si certificare a calificarilor, ce foloseste instrumente de transparenta precum Cadrul National al Calificarilor, este reglementat prin Hotararea de Guvern 918/2013, privind aprobarea Cadrului National al Calificarilor si se bazeaza pe standarde definite pentru fiecare ocupatie descrisa in Registrul
National al Calificarilor. Evaluarea de competente profesionale in Romania este organizata  conform Ordonantei nr. 129 (r1) din 31/08/2000 si a Procedurii din 23/08/2004, cu actualizarile  in vigoare. In conformitate cu necesitatea identificata in urma analizei realizate de catre parteneriat, sunt vizate de proiect urmatoarele calificari pentru evaluarea si certificarea competentelor obtinute pe alte cai decat cele formale: Administrator pensiune turistica, Bucatar, Sudor, Vopsitor, Operator CNC, Lacatus mecanic de intretinere si Electrician de intretinere (în funcþie de necesitaþile grupului þinta format). Procesul de evaluare de competente profesionale sprijina validarea experientei castigate de persoane lucrand in tara precum si in alte tari, chiar daca aceasta nu s-a finalizat cu o certificare formala. In cadrul proiectului se vor furniza servicii de evaluare de competente profesionale pentru un grup de 50 persoane. In cadrul activitatilor de evaluare pot participa candidatii care au dobandit de-a lungul timpului competente profesionale intr-o meserie, nevalidate in mod formal. Acestia se inscriu voluntar intr-un proces de evaluare de competente profesionale, indiferent de nivelul de studii. Evaluarea competentelor are loc prin furnizarea de catre solicitant (candidat) a dovezilor de competenta care sunt interpretate de catre evaluator. La finalul evaluarii rezultatul poate fi competent sau nu inca competent si, atat intr-un caz cat si in celalalt, evaluatorul va putea face recomandari.
Procedura de evaluare a competentelor profesionale ofera candidatilor posibilitatea de a-si demonstra atat cunostintele teoretice si practice cat si experienta profesionala. Orice evaluare contine o parte de consiliere, in care candidatului ii este explicat in ce va consta procesul de evaluare, i se aduc la cunostinta unitatile de competente din Standardul ocupational/de pregatire profesionala, se convine cu candidatul asupra programului evaluarii, asupra locatiilor de sustinere a probelor teoretice si practice. Tot acum, evaluatorul este obligat sa-i aduca la cunostinta candidatului posibilitatea efectuarii unei contestatii, in cazul in care este declarat “inca nu competent”. Metodele folosite in procesul de evaluare vor evidentia cunostintele si deprinderile necesare pentru efectuarea activitatilor de munca si, mai ales, capacitatea
candidatului de a obtine rezultatele practice asteptate. Are loc un test scris, organizat in fascicule pe unitati de competente, astfel incat daca un candidat nu are cunostinte teoretice si practice pentru cateva unitati de competenta, el sa poata continua evaluarea doar pentru ce stie. Testarile practice se realizeaza in unitatile de profil, astfel incat candidatul sa poata sa-si demonstreze abilitatile practice. Toate locatiile (de consiliere, de testare teoretica si practica) trebuiesc avizate mai intai ANC. Toate aceste informatii si specificatii vor fi transpuse in cerintele adresate subcontractorrului de servicii de evaluare, astfel incat sa se poata desfasura procesul de evaluare in bune conditii.
Subactivitatea este in stransa corelare cu OS3 si contribuie in mod direct la obtinerea rezultatului R4, conform cererii de finantare.
 
Rezultate previzionate:
50 persoane beneficiare ale unui program de evaluare si certificare a competenþelor profesionale
 
A5.1 Furnizarea de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca
1 noiembrie 2022-31 decembrie 2023
 
Furnizarea de servicii de medierea muncii, va fi organizata si desfasurata în conformitate cu prevederile Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii forþei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, adresata tuturor tinerilor NEETs, pentru toate nivelurile de ocupabilitate, inclusiv celor de nivel A ”usor ocupabil”.
Angajatorii care angajeaza persoane din grupul þinta se vor putea adresa structurilor teritoriale ale ANOFM pentru a beneficia de subvenþiile acordate în baza Legii nr. 76 din 16 ianuarie 2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii forþei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare sau/si de alte beneficii legale existente la momentul angajarii.
Medierea muncii este o metoda si/sau o tehnica specifica serviciilor de mediere menita sa vina in sprijinul angajatorilor si a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca.
Conform art. 57 ai. 1) lit. a) din Legea nr. 76/2002, „Cresterea sanselor de ocupare a persoanelor in cautarea unui loc de munca’’ se realizeaza de catre furnizorii de servicii din sectorul public sau privat, acreditati in conditiile legii, prin: medierea muncii.
Medierea muncii exprima o activitate complexa pe piata muncii care realizeaza concordanta ofertei cu cererea de forta de munca pornind de la cunoasterea nevoilor cantitative si calitative de forta de munca ale agentilor economici, a caracteristicilor potentialului somerilor, a ansamblului relatiilor si posibilitatilor de actiune din administratie si economie.
Serviciile de mediere si plasare pe piata muncii au rolul de a face legatura intre locurile disponibile pe piata si persoanele care sunt in cautarea unui loc de munca si care au ca scop final angajarea unei persoane, asadar, implicit, ocuparea unui loc de munca.
Cererile vin atat din partea persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, pentru a identifica oportunitatile de angajare existente, cat si din partea angajatorilor, pentru realizarea selectiei si recrutarii de personal pentru locurile de munca vacante.
 
Expertul mediere se va ocupa de medierea si plasarea pe piata muncii a persoanelor din grupul tinta care au urmat programe de formare/evaluare de competrenþe.
Fiecare beneficiar va fi indrumat în realizarea unui CV si a unei scrisori de intenþie precum si in modul in care se va prezenta la un interviu.
Mediatorul angajat in proiect va oferi grupului tinta:
- informatii legate de oportunitatile oferite de programul de formare parcurs in cadrul proiectului
- informatii legate de evolutia pietei muncii in regiunile vizate si
- informatii depre locurile de munca vacante si conditiile de ocupare a acestora
- informaþii despre angajatori si locuri de munca disponibile
- ii vor instrui in metode si tehnici de cautare a unui loc de munca (CV, scrisoare de intentie, prezentarea la interviu)
Fiecarui beneficiar mediat i se va intocmi o fisa individuala de mediere.
Subactivitatea este in stransa corelare cu OS7 si contribuie in mod direct la obtinerea rezultatului R5, conform cererii de finantare.
 
Rezultate previzionate: 329 persoane mediate
 
A6.1 Acordarea de sprijin persoanelor din grupul tinta pentru înfiintarea de afaceri
1 august 2022- 31 decembrie 2022
 
Sprijinul acordat in cadrul acestei subactivitati va cuprine 4 componente:
- Formarea profesionala antreprenoriala
- Consultanta in vederea elaborarii planurilor de afaceri
- Analiza si selectarea planurilor de afaceri
- Suport in infiintarea firmelor
 
Aceste servicii vor fi furnizate membrilor grupului þinta pana la data înfiinþarii efective a întreprinderii.
Administratorul schemei de antreprenoriat va avea întreaga raspundere pentru derularea procesului de selecþie a grupului þinta.
A . Programe de formare antreprenoriala
La cursurile de formare antreprenoriala vor participa un nr. de 42 de persoane din grupul tinta. Cursul va avea o durata de 40 ore (4 h/ zi x 10 zile), cu 2 componente: componenta teoretica – 14 ore (35%) si componenta practica – 26 ore (65%) In functie de structura Grupului Tinta in urma procesului de selectie, vor fi organizate cursuri de antreprenoriat, in grupe de max. 14 persoane, 3 grupe/ regiune.
Pentru o abordare unitara a tematicii cursurilor, Coordonatorul de Formare va concepe si pregati tematica si suportul de curs. Va fi elaborat designul de curs, suport de curs, fise de lucru si documentare, fise de aplicatii practice si jocuri de rol, studii de caz.
Activitaþile de formare profesionala vor fi supervizate si coordonate de catre 1 Coordonator Formare si vor fi sustinute de catre formatori in antreprenoriat. In cadrul activitatii va fi implicat si asistentul formare, alaturi de Coordonator.
Cursurile vor fi organizate modular, cu sesiune de evaluare la sfarsitul fiecarui modul, alternând zilnic pregatirea teoretica cu pregatirea practica. Dupa finalizarea programului de formare va fi susþinuta evaluarea finala.
Evaluarea finala va consta in proba scrisa - completarea unui chestionar de evaluare finala – si o examinare practica – evaluarea planului de afaceri realizat.
Dupa finalizarea probei scrise fiecare participant va susþine o examinare practica constând in prezentarea planului de afaceri. Fiecare participant va fi evaluat din punct de vedere al cunostinþelor si abilitaþilor deprinse in cadrul fiecarui modul de curs, punctajul obþinut fiind înregistrat in catalogul sesiunii de formare.
Pentru a obþine certificarea cunostinþelor dobândite in urma cursurilor de formare profesionala fiecare participant va trebui sa obþina minim 60% din punctajul maxim in evaluarea finala. Vor fi organizate: 3 comisii ANC (6 evaluatori ANC), aferente celor 3 serii de cursanti, in vederea evaluarii finale a cunostintelor si obtinerea certificatelor.
În urma activitaþii de formare antreprenoriala, cursanþii vor primi certificate de absolvire.
Monitorizarea activitaþii de formare se va face inopinat de catre o comisie formata din experti din cadrul proiectului. In urma monitorizarii se va întocmi un raport de monitorizare.
Formarea va avea loc in regim rezidential intr-o locatie pusa la dispozitie de catre un prestator.
Vor fi externalizate serviciile de cazare, masa si inchiriere sala curs.
 
 
B. Sprijin pentru elaborarea planului de afaceri
In vederea participarii la concursul de planuri de afaceri, fiecare participant va fi sprijinit in elaborarea planului de afaceri prin intermediul unor activitati de consiliere.
Activitatea de consiliere va fi efectuata de catre 1 consilier, care va lucra individual cu fiecare beneficiar in parte (4-6 ore/beneficiar – 2 luni).
Consilierul va elabora o metodologie de consiliere in vederea elaborarii planurilor de afaceri, care vor participa la concursul de planuri de afaceri.
Beneficiarii vor fi indrumati in realizarea unui plan de afaceri, care va avea urmatoarea structura:
? descrierea afacerii si a strategiei de implementare a planului de afaceri (obiective,
activitaþi, rezultate, indicatori);
? analiza SWOT a afacerii
? schema organizatorica si politica de resurse umane;
? descrierea produselor/ serviciilor/ lucrarilor care fac obiectul afacerii;
? analiza pieþei de desfacere si a concurenþei;
? strategia de marketing;
? proiecþii financiare privind afacerea.
 
C. Analiza si selectarea planurilor de afaceri
În vederea selectarii celor mai bune 10 planuri de afaceri care urmeaza a fi finantate va fi organizat Concursul de Planuri de Afaceri la care vor putea participa tinerii NEETs cu nivel de ocupabilitate A ”usor ocupabil”
Infiinþarea de întreprinderi, se va realiza pe baza unor planuri de afaceri propuse de membrii grupului þinta, beneficiari ai acestei activitaþi. Planurile de afaceri vor fi supuse aprobarii unei
comisii de selecþie, pe baza unor criterii stabilite de beneficiarul finanþarii nerambursabile, în
cadrul unui proces transparent si nediscriminatoriu. Procedura de selectare a planurilor de
afaceri elaborata de administratorul schemei de minimis va detalia aspectele privind termenul
în care se realizeaza evaluarea, documentele necesare a fi depuse in cadrul procesului de
selecþie, condiþiile în care este admisa sau nu completarea documentaþiei, termenul de
depunere si soluþionare a contestaþiilor, alte aspecte relevante. Planurile de afaceri supuse
procesului de selecþie de catre administratorul schemei de minimis vor include minimum
urmatoarele elemente:
? descrierea afacerii si a strategiei de implementare a planului de afaceri (obiective,
activitaþi, rezultate, indicatori);
? analiza SWOT a afacerii
? schema organizatorica si politica de resurse umane;
? descrierea produselor/ serviciilor/ lucrarilor care fac obiectul afacerii;
? analiza pieþei de desfacere si a concurenþei;
? strategia de marketing;
? proiecþii financiare privind afacerea.
Nu vor putea fi selectate în vederea finanþarii planuri de afaceri ce se adreseaza activitaþilor economice enumerate la art. 5, alin (2) din SCHEMA DE AJUTOR DE MINIMIS “VIITOR PENTRU TINERII NEETs I” (Anexa 6 la ghid).
Concursul de planuri de afaceri va fi organizat de catre beneficiar, iar selectia planurilor va fi realizata de un juriu format din 3 evaluatori ai planurilor de afaceri cu urmatoarea structura: 2 reprezentanti al mediului de afaceri regional - antreprenori (din regiune), 1 reprezentant al organizatiilor patronale regionale .
Juriul va avea în vedere aplicarea unui mecanism de evaluare si selecþie a planurilor de afaceri bazat pe urmatoarele principii:
? Vor fi aplicate principii si criterii de transparenþa, echidistanþa si obiectivitate, tratament egal si nediscriminare, precum si respectarea regulilor pentru evitarea conflictului de interese, conform legislaþiei aplicabile;
? Vor fi finanþate planuri de afaceri în limita bugetului disponibil la nivel de proiect, în ordinea descrescatoare a punctajelor obþinute;
? Nu vor fi finanþate doua sau mai multe planuri de afaceri, propuse de persoane diferite, identice sau cu un grad foarte mare de asemanare în ceea ce priveste descrierea segmentului de piaþa, planului de management si marketing si bugetul detaliat;
? Planurile de afaceri propuse spre finanþare vor reflecta realitatea segmentului de piaþa vizat si vor fi fundamentate tehnic si economic, pornind de la informaþii verificabile în zona geografica de implementare a proiectului.
Doar pentru planurile de afaceri aprobate de catre acest juriu se va acorda sprijin financiar în cadrul proiectului, pentru înfiinþarea întreprinderii, precum si pentru dezvoltarea acesteia dupa înfiinþare.
Administratorul schemei de antreprenoriat are responsabilitatea exclusiva a conþinutului dosarelor privind planurile de afaceri, a modului de organizare, derulare si privind rezultatele concursului de planuri de afaceri.
Cei 10 castigatori ai concursului de planuri de afaceri vor participa la un Atelier de lucru privind îmbunataþirea planurilor de afaceri astfel încât sa poata fi viabile si implementate cu succes.
Consilierul planuri de afaceri va lua parte la aceasta activitate împreuna cu 1-2 experþi din cadrul proiectului. Organizarea acestui eveniment va fi externalizata, realizându-se în sistem rezidenþial cu pachete de cazare si masa beneficiari si experti, 3 nopþi.
 
D. Suport in infiintarea firmelor
Beneficiarii ai caror planuri de afaceri au fost selectate vor primi sprijin din partea unor consilieri juridici, in vederea infiintarii firmelor.
Sprijinul venit din partea consilierilor juridici consta in intocmirea actului constitutiv, aducerea la cunostinta a legislatiei in vigoare si acordarea de asistenta la Registrul Comertului, in vedrea depunerii actelor de constituire a firmei.
Planurile de afaceri vor fi realizate utilizand componenta TIC. Evaluarea planurilor de afaceri de asemenea.
Subactivitatea A6.1 este in stransa corelare cu OS2, OS4, si contribuie in mod direct la obtinerea rezultatului R6, conform cererii de finantare.
 
Rezultate previzionate;
42 persoane formate in Competente antreprenoriale
42 persoane consiliate
10 planuri de afaceri aprobate
10 firme înfiintate
 
A6.2 Acordarea de subventii (microgranturi) pentru înfiintarea de noi afaceri
1 ianuarie 2023-31 decembrie 2023
 
Firmele înfiinþate in cadrul proiectului vor primi subventii. Subvenþia maxima pentru un plan de afaceri aprobat / valoarea maxima a ajutorului de minimis acordat unui beneficiar de ajutor de minimis este de 25.000 euro/ plan de afaceri/ firma, reprezentând maximum 100% din totalul cheltuielilor eligibile.
Pentru subvenþia acordata este obligatorie angajarea a minimum 1 persoana în cadrul afacerii sprijinite. Afacerile înfiinþate vor funcþiona minimum 12 de luni pe perioada implementarii proiectului si vor asigura o perioada de sustenabilitate de minimum 6 luni. Perioada de sustenabilitate a afacerii presupune continuarea funcþionarii acesteia, inclusiv obligaþia menþinerii locului de munca ocupat, si va fi monitorizata de administratorul schemei pe perioada implementarii proiectului sau dupa finalizarea implementarii proiectului.
Eligibilitatea cheltuielilor reprezentate prin decontul contravalorii subvenþiilor aferente înfiinþarii si organizarii afacerii si contravaloarea activitaþilor specifice administrarii schemei se determina sub incidenþa dispoziþiilor art.65 din Regulamentul (CE) 1303/2013 cu respectarea dispoziþiilor legale aplicabile regulilor de eligibilitate.
Persoanele care fac parte din echipa de proiect, asociaþii sau angajaþii din cadrul beneficiarului sau partenerilor sai din proiect nu vor avea calitatea de angajaþi sau asociaþi în cadrul întreprinderilor înfiinþate prin proiect.
În calitatea lor de administratori ai schemelor de antreprenoriat, nici solicitanþii, nici partenerii acestora din proiect nu vor încheia contracte de prestari servicii, furnizare de bunuri sau execuþie de lucrari cu beneficiarii ajutorului de minimis în cadrul aceluiasi proiect.
În calitatea lor de administratori ai schemei de antreprenoriat, atât solicitanþii cât si partenerii, vor respecta prevederile Art. 11 din Ordinul 1200/22.10.2020 pentru aprobarea schemei de minimis Viitor pentru tineri NEETs I, cu respectarea Hotarârii Curþii de Justiþiei a Uniunii Europene pronunþata în cauza 608/2019.
Monitorizarea respectarii regulilor de sustenabilitate de catre beneficiarul ajutorului de minimis, respectiv: continuarea funcþionarii afacerii, inclusiv menþinerea locurilor de munca create, pe o perioada de minimum 6 luni de la finalizarea perioadei obligatorii de funcþionare a afacerii de 12 luni este obligaþia administratorului schemei de minimis, pe care o va realiza pe perioada implementarii proiectului sau dupa finalizarea acesteia, respectiv în perioada de sustenabilitate a masurilor sprijinite .
Solicitanþii si partenerii, în calitatea de calitatea lor de administratori ai schemei de antreprenoriat/schemei de ajutor de minimis vor transpune în contractele de subvenþie încheiate cu beneficiarii de ajutor de minimis prevederile relevante de mai sus privind monitorizarea sustenabilitaþii masurilor sprijinite.
Cheltuielile aferente subvenþiilor/micro-granturilor intra sub incidenþa ajutorului de minimis.
Schema de ajutor de minimis nu se aplica si nu se acorda:
a) ajutoarelor acordate întreprinderilor care îsi desfasoara activitatea în sectoarele pescuitului si acvaculturii, reglementate de Regulamentul (CE) nr. 1379/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind organizarea comuna a pieþelor în sectorul produselor pescaresti si de acvacultura, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1184/2006 si (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 104/2000 al Consiliului;
b) întreprinderilor care îsi desfasoara activitatea în domeniul producþiei primare de produse agricole, astfel cum sunt enumerate în Anexa 1 a Tratatului CE;
c) întreprinderilor care-si desfasoara activitatea în sectorul transformarii si comercializarii produselor agricole, prevazute în Anexa nr. 1 a Tratatului CE, în urmatoarele cazuri:
• atunci când valoarea ajutorului este stabilita pe baza preþului sau a cantitaþii produselor în cauza achiziþionate de la producatorii primari sau introduse pe piaþa de întreprinderile în cauza;
• atunci când ajutorul este condiþionat de transferarea lui parþiala sau integral catre producatori primari.
d) pentru activitaþile legate de export catre þari terþe sau catre state membre, respective ajutoarele legate direct de cantitaþile exportate, ajutoarele destinate înfiinþarii si funcþionarii unei reþele de distribuþie sau destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export;
e) pentru activitaþile condiþionate de utilizarea preferenþiala a produselor naþionale faþa de cele importate;
f) pentru activitaþile pentru achiziþia de vehicule de transport rutier de marfuri.
Prin urmare, activitaþile nu vor viza domeniile exceptate de la schema de ajutor de minimis amintite.
Administratorul schemei de antreprenoriat va verifica respectarea criteriilor de acordare a ajutorului de minimis prevazute în legislaþia comunitara si naþionala aplicabila, înainte de semnarea cu beneficiarii de ajutor de minimis a contractelor de subvenþie, în baza carora se acorda ajutorul de minimis.
Întreprinderile nou înfiinþate vor trebui sa aiba sediul social în regiunea Sud Vest Oltenia, in mediul rural sau urban (sediul social si punctele de lucru aferente activitaþilor economice sprijinite prin schema de minimis vor fi situate în regiunile mai puþin dezvoltate ale României: Sud Vest Oltenia, Sud Est, Sud Muntenia, Centru). Obligativitatea deschiderii si pastrarii sediului social si a punctului/punctelor de lucru în regiunea/regiunile de implementare eligibile se pastreaza pe toata durata implementarii planului de afaceri si pe toata perioada de sustenabilitate (minim 6 luni). Persoanele angajate în cadrul întreprinderilor nou înfiinþate vor avea, în mod obligatoriu, domiciliul sau resedinþa în regiunea Sud Vest Oltenia.
Activitatea firmelor va fi monitorizata in permanenta de catre 2 monitori.
Actiunile de monitorizare a functionarii si dezvoltarii afacerilor infiintate vor cuprinde:
- Vizite de monitorizare – raport lunar de monitorizare functionare afacere
Vizitele de monitorizare sunt realizate la sediul intreprinderilor infiintate/ la fata locului si se finalizeaza printr-un raport de monitorizare (cel putin 4/ luna)
- Verificari on the spot – raport on the spot
Verificari on the spot – sunt vizite inopinate, imediate efectuate de catre o echipa formata din min. 2 persoane (expert monitorizare, coordonator partener/ manager proiect, etc) si se finalizeaza printr-un Raport on the spot.
Raportul de monitorizare va cuprinde:
- Masuri recomandate in functie de obiectivele asumate in planul de afaceri – termen propus/ realizat, descrierea modului de implementare
- Descrierea stadiului de implementare al planului de afaceri – activitati realizate, planificate, realizate in perioada raportata, activitati reprogramate
- Nr. de locuri de munca ( create/ mentinute, realizate in perioada de raportare - Venituri obtinute / Cheltuieli efectuate
- Probleme identificate (descriere, solutii/ propuneri, termene)
- Modificari – operate/ previzionate
Raportul va fi elaborat de catre Expertii Monitorizare Afacere.
Vizitele de monitorizare vor avea ca scop: verificarea realizarii activitatilor prevazute in planul de afaceri, din punct de vedere al conformitatii si realitatii - dezvoltarea intreprinderii beneficiare in domeniul vizat de planul de afaceri aprobat in cadrul proiectului, respectarea obiectivelor asumate prin planul de afaceri aprobat in cadrul proiectului, verificarea respectarii de catre beneficiari a conditiilor privind operationalizarea intreprinderii (asigurarea funcþionarii  intreprinderii sprijinite prin prezentul contract de subventie, pe o perioada de minimum 12 luni  pe perioada implementarii proiectului), verificarea respectarii de catre beneficiari a conditiei privind crearea a min. 1 loc de munca, prevazut in planul de afaceri, verificarea respectarii de catre beneficiari a criteriilor de eligibilitate a cheltuielilor effectuate Metode utilizate: verificarea documentelor ce atesta operationalizarea intreprinderii, verificarea documentelor privind realizarea veniturilor, vizite la beneficiari, verificarea si validarea cererilor de plata/ rambursare depuse de beneficiari, validarea platilor.
In cadrul activitatii de monitorizare se va urmari monitorizarea indicatorilor de performanta financiara, capacitatea de a realiza venituri si implicit profit, capacitatea de a asigura cash flowul in cadrul intreprinderii si de a mentine locurile de munca create, capacitatea de a genera valoarea adaugata pe termen lung.
Rapoarte lunare elaborate de catre beneficiari in perioada de functionare a intreprinderii (documente, informatii cu privire la modul de utilizare a subventiei, informatii cu privire la achizitiile efectuate)
Beneficiarii vor depune rapoarte lunare ce vor consta in:
- Raport progres
- Evidenta cheltuielilor
- Copii ale documentelor de angajare si de efectuare a platilor
- Dosarele achizitiilor efectuate
- Situatii achizitii
Subactivitatea A6.2 este in stransa corelare cu OS4 OS5, si contribuie in mod direct la obtinerea rezultatului R7, conform cererii de finantare.
 
Rezultate previzionate:
12 Rapoarte monitorizare lunare
 
REZULTATE OBȚINUTE ÎN PERIOADA DE SUSTENABILITATE:
 
1. ACCESARE PROGRAME DE FINANȚARE
 
Au fost depuse mai multe proiecte pentru a obține finanțări nerambursabile care să continue activitățile proiectului. În luna Iunie 2024 au fost primite 5 decizii de selectare spre finanțare a proiectelor:
- Oportunitati de dezvoltare prin antreprenoriat social sustenabil, SMIS 312664,
- Antreprenoriat Social Sustenabil in Regiunea Sud Vest Oltenia, SMIS 303746,
- Intreprinderi sociale pentru comunitati urbane - SV Oltenia, SMIS 303618,
- Structuri sociale pentru comunitati rurale - SV Oltenia, SMIS 301831,
- Dezvoltarea antreprenoriatului social in mediul rural din Regiunea Sud - Vest Oltenia, SMIS 303766.
 
Documente justificative: printscreen pagină Mysmis, decizii de finanțare 5 proiecte.
 
2. DEZVOLTAREA DE NOI ABILITATI A PERSOANELOR FORMATE, CONTINUAREA SI INITIEREA DE ACTIUNI DE CONSILIERE IN VEDEREA REORIENTARII PROFESIONALE PRIN PROMOVAREA GT INCLUS DEJA PE PIATA MUNCII
În perioda de sustenabilitate au fost asigurate acțiuni de consiliere în vederea reorientării profesionale a unui număr de 59 persoane.
 
Documente justificative: 59 fișe de informare, 59 fișe de informare privind dezvoltarea carierei, 59 fișe de consultanță privind participarea la programe de formare profesională. 
 
3. ACORDURI DE PARTENERIAT CU ALTE ENTITĂȚI
 
Incheierea de acorduri parteneriale cu diferiti actori institutionali din regiune (Camere de Comert, asociatii ale intreprinderilor, patronate, angajatori, ONG-uri, APL-uri, AJOFM-uri, etc.) care includ prevederi cu privire la GT dar si activitati ce contribuie la- sustenabilitate cum ar fi: - asigurarea diseminarii informatiilor despre proiect pe site-urile lor; - participarea la evenimentele din proiect cu alocutiuni / dezbateri; - participarea la procesul consultativ privind elaborarea metodolgiilor/curriculelor/agendelor evenimentelor, etc
 
Au fost încheiate 1 acord de parteneriat pentru asigurarea sustenabilității activităților proiectului cu:
- Asociația Centrul de Excelență pentru Tineri;
 
Documente justificative: 1 acord de parteneriat încheiat
 
4. PROMOVAREA IN MEDIUL ON-LINE
 
În perioada de sustenabilitate Asociația Federația Patronatelor din Regiunea Oltenia (F-PRO) a asigurat promovarea informațiilor legate de proiect, rezultate obținute, promovarea afacerilor înființate pe site-ul FPRO
 
Documente justificative: printscreen site web 
 
5. CREARE BIROU ON-LINE DE SUPORT SI CONSILIERE
 
La nivelul proiectului a fost creat biroul on-line de suport si consiliere pe care il poate accesa orice persoana angajata care doreste informatii si sprijin in cariera dupa finalizarea proiectului pe o perioada de cca. 6 – 12 luni: 
- fie din GT-ul proiectului pentru a primi informatii si consiliere in cariera, dar si ce cursuri de fromare sunt disponibile. Angajatii solicitantului vor elabora trimestrial sau semestrial rapoarte cu activitatea acestui birou; 
- persoane interesate, ce indeplinesc criteriile de eligibilitate, se vor putea adresa aici pentru a primi consiliere in ceea ce priveste programe de formare, surse de finantare pentru nevoile individuale de dezvoltare (ex. creditele pentru dezvoltare personala), furnizori de formare, centre de evaluare a competentelor dobandite pe cai informale, etc; 
- GT al proiectului si persoane interesate, ce indeplinesc criteriile de eligibilitate care doresc informatii despre infiintarea unei afaceri. 
 
Biroul on-line este activ și în prezent, orice persoană interesată putând solicita să beneficieze de serviciile acestuia, on-line pe site-ul FPRO
 
Documente justificative: printscreen pagina web www.f-pro.ro, 59 fișe de informare, 59 fișe de informare privind dezvoltarea carierei, 59 fișe de consultanță privind participarea la programe de formare profesională. 
 
6. MONITORIZAREA INTREPRINDERILOR INFIINTATE
In intervalul de 6 luni după finalizarea celor 12 luni aferente implementării planurilor de afaceri finanțate prin schema de grant au fost monitorizate întreprinderile după cum urmează:
 
-ALINA TÎLMACIU S.R.L. – vizita de monitorizare in data de 02.04.2024 si 02.07.2024 (documente anexate); Stare firma -în funcțiune, număr de angajați menținuți
-GLOWUP S.R.L. - vizita de monitorizare in data de 03.04.2024 (documente anexate); Stare firma -în funcțiune, număr de angajați menținuți
-RZV AUTO SERV S.R.L. - vizita de monitorizare in data de 04.04.2024 si 04.07.2024 (documente anexate); Stare firma -în funcțiune, număr de angajați menținuți
-SILVA PRINT S.R.L. - vizita de monitorizare in data de 04.04.2024 si 04.07.2024 (documente anexate); Stare firma -în funcțiune, număr de angajați menținuți
-SORINA RADU NAILS ART S.R.L. - vizita de monitorizare in data de 05.04.2024 si 05.07.2024 (documente anexate); Stare firma -în funcțiune, număr de angajați menținuți
 
Documente justificative: rapoarte trimestriale si finale de monitorizare a firmelor.
 
7. MECANISM DE SUSTINERE CONSULTANTA DE AFACERI GRATUITA FIRMELOR INFIINTATE SI TIMP DE MINIM 6 LUNI DE LA TERMINAREA PROIECTULUI
 
Pe durata sustenabilității firmele înființate în cadrul proiectului au beneficiat de informații privind sursele de finanțare existente și consultanță legată de condițiile de eligibilitate, informații legate de cursurile organizate de F-PRO.
 
Documente justificative: printscreen informații trimise pe grup WhatsApp
 
8. SUSTENABILITATEA FINANCIARĂ
În perioada de sustenabilitate s-au asigurat din surse proprii resursele financiare pentru derularea activităților. De asemenea, au fost organizate cursuri de formare profesională, după cum urmează:
 
- Antreprenor in economia socială, curs de specializare cu durata de 70 ore, pentru un număr de 14 persoane (perioada 19.02.2024-08.03.2024);
- Antreprenor in economia socială, curs de specializare cu durata de 70 ore, pentru un număr de 19 persoane (perioada 02.05.2024-24.05.2024);
- Antreprenor in economia socială, curs de specializare cu durata de 70 ore, pentru un număr de 28 persoane (perioada 21.05.2024-26.06.2024);
- Ingrijitor spatii verzi, curs de calificare cu durata de 180 ore, pentru un număr de 28 persoane (perioada 20.05.2024-29.06.2024).
 
Documente justificative: adresa AJPIS începere cursuri.
 
9.ARHIVAREA DOCUMENTELOR
În perioada de sustenabilitate s-a asigurat spațiul de arhivare pentru documentele proiectului 
 
Documente justificative: fotografii arhivă, inventarul documentelor predate la depozit arhivă
 
TRANSFERABILITATEA REZULTATELOR
Toate informațiile relevante legate de acest proiect au fost publicate pe site-ul FPRO
 
Documente justificative: printscreen site web 
 

Portofoliu